Tel. (+599) 717 8780 / 717 2205


Bezoek onze verse vismarkt

Bonairian Bakijauw koekjes
check our menu for details

LOVE 2 SHARE

Een verrassende snack / tapas selectie om te
delen met uw familie of vrienden

 

Het gebouw en haar historie
Veel mensen komen in ons restaurant terecht en genieten van het culinaire aanbod, de uitstekende service en waarderen de architectuur, zonder op de hoogte te zijn van de geschiedenis van het gebouw. Het gebouw is meer dan 100 jaar oud, Wij geven u een historisch verslag van de "Kas di Pa Kachi Craane en Ma Seshi Craane - Graavenhorst".

"Kas di Pa Kachi Craane i Ma Seshi Craane Gravenhorst" is een huis gelegen aan het water van Playa Pabou. Deze bouwstijl is wat Frans Booi noemt "Kas di Kaha" (Doos model). De structuur bestaat uit drie daken, een schilddak met dakkapellen eromheen. De toppen van de daken zijn meestal versierd met figuren of beelden. Deze huizen werden gebouwd door handelaren, plantage eigenaren, eigenaren van zeilschepen / schoeners of zeelieden en werden gebouwd aan het eind van de 19e eeuw / begin van de 20e eeuw. Verschillende huizen van dezelfde bouwstijl zijn te vinden in dit gebied. De Herrera familie woonde in de Kaya Prense Marie, het huis dat voorheen eigendom was van de familie Gerharts (eerder ook "E Wowo" disco). Er is ook het een-verdieping huis van Os Hart, nu Maduro Travel, in de Kaya Grandi. Een ander huis, gelegen in de Kaya Grandi, is nu Atlantis en Passangrahan, was voorheen eigendom van de familie Debrot. Op weg naar de richting van het Kas di Regatta, is er een huis in deze zelfde stijl behorend tot Els Craane, die boten en grote schepen (schoeners) heeft geconstrueerd. De Hart, Herrera en Gerharts families waren handelaren en eigenaren van plantages.

Kachi Craanes eigenlijke naam is Jan Nicolaas Erasmus Craane (1879-1974). Hij was een zeeman op een schoener. Kachi bouwde meer dan 80 boten in de tuin van dit huis onder de tamarinde boomen het huis wat tegenwoordig Sunrentals Oceanview appartementen is met behulp van Johanse" Jonchi Pushi" Craane.

 

 


De kinderen van Kachi Craane en Ma Seshi Craane - Gravenhorst die opgroeiden in het huis waren ook goed bekend. Idi Snijders, Buchi Craane werd een bekende kapitein in de haven op het eiland Sint Maarten, Caridad" Shon Da" getrouwd Julio Abraham en zijn de ouders van de bekende lokale politici Lorensio Antonio" Toon" Abraham en Johan Evert" Jopi" Abraham. Ma Seshi was een afstammeling van de familie Bennebroek Gravenhorst, die het staatshoofd van de Nederlandse Antillen en Jan Hendrik Waters Gravenhorst die de gouverneur van Bonaire (1881 1885) was.

Het gebouw dat Kachis naam draagt kwam eerst in handen van de familie Debrot en hier is waar de dichter, politicus, professor en schrijver Nicolaas" Cola" Debrot (1902 1981) werd geboren. De familie Debrot bezat ook het eigendom over Slagbaai en tijdens zijn bezoeken aan het gebied, werd Cola de bijnaam" chubatu di Slagbaai" (de ram van Slagbaai) gegeven. Hij werd sterk beïnvloed door Lourens" Louchi" San Jocobo van Rincon in zijn schrijftafeltje. Hij schreef het beroemde boek :" Mijn Zuster de negerin '. Cola Debrot was de eerste Antilliaan om het staatshoofd van de Nederlandse Antillen worden.

Het gebouw werd in 1999 gekocht door Joep van der Ligt en Ed Vuist en volledig gerenoveerd om te beginnen met de exploitatie van het restaurant It Rains Fishes. De huidige eigenaren van het gebouw (Kas di Pa Kachi Craane) en de omliggende grond hebben ook renovaties en toevoegingen aan de buitenkant van het gebouw gemaakt, maar hebben de oorspronkelijke structuur van het huis behouden omdat ze het diepste respect voor de geschiedenis van Bonaire hebben.

 

 

SIGAREN

Wat is een betere manier om na te genieten van een heerlijke maaltijd dan een lekker drankje na met een sigaar uit onze collectie.

 

Restaurant It Rains Fishes is van maandag-zaterdag non-stop open, van 12:00uur tot 22:00uur. 's Zondags gesloten.
Wij accepteren US $, €, Antilliaanse guldens en alle credit cards